Leg og bevægelse er en væsentlig del af dit barns motoriske udvikling. Jo tidligere de motoriske færdigheder læres, desto hurtigere bliver de naturlige og automatiske. Derfor er det vigtigt at introducere bevægelse og stimuli af sanser for dit barn allerede som spæd.Dit barns grundmotorik består af tre sanser; vestibulærsansen, taktilsansen og kinæstesisansen.

En gynge er en rigtig god måde at stimulere dit barns motorik på. Det er især vestibulærsansen, der stimuleres ved en gynge- eller svingtur. Du kan finde gynger til alle aldersklasser her.

Hvilken rolle spiller vestibulærsansen for barnets motorik?

Vestibulærsansen sørger for, at dit barn kan holde balancen, derfor kaldes den også hovedbalancesansen. Vestibulærsansen giver kroppen signal om bevægelser – roterende bevægelser, retning og hastighed. Sansen har betydning for barnets evne til at holde hovedet, barnets kropsbevidsthed og barnets aktivitetsniveau.

Hvis dit barn har problemer med vestibulærsansen, kan det vise sig på forskellige måder. Fx, at barnet:

  • har svært ved at løfte hovedet, når det ligger på maven
  • let bliver rundtosset og svimmel
  • har svært ved at holde balancen på en stol
  • virker kluntet og støder ind i ting
  • har svært ved at lære at cykle

 

Sådan kan du stimulere vestibulærsansen

Sanseorganet indeholder en tyktflydende væske, som sættes i bevægelse, når hovedet bevæges. Når du skal stimulere barnets vestibulærsans, skal du tænke ‘hovedet ud i alle retninger’. Du kan give din baby en svingtur, gyngetur eller hjælpe det til at lave koldbøtter. Disse bevægelser opfanges af små fimrehår, som sender besked til hjernen, så den kan registrere hovedets stilling og bevægelser. Vilde bevægelser virker opkvikkende, mens stille bevægelser virker dæmpende. Et barn skal mestre alle variationer, og sansen skal stimuleres hver dag. Denne træning af hjernens reaktion på bevægelse har også den positive egenskab, at barnet vil blive mindre følsom overfor transportsyge.

Sansegyngen vokser med barnet – fra spæd til skolebarn
En sansegynge er et rigtig godt stykke legetøj til at stimulere barnets vestibulærsans. Sansegyngen kan bruges allerede fra barnet er nyfødt. Barnet lægges på ryggen på sansegyngen og få en rolig gyngetur frem og tilbage og i roterende bevægelser. Efterhånden som baby bliver bedre til at holde hovedet selv, kan barnet lægges på maven. Det kan gøre nakketræningen mere interessant for baby, hvis du sætter dig foran gyngen og holder kontakten.

Når barnet bliver ældre og har lært at sidde, kan man forsøge med en siddende gyngetur, gerne på dit skød i første omgang, hvor du gradvist holder mindre og mindre fast om livet på barnet. Det styrker musklerne i mave og ryg, når barnet skal holde sig oprejst på en flade i bevægelse. Det store barn vil kunne bruge gyngen som en almindelig gynge, hvor det ved koordination af benenes bevægelser kan skabe fremdrift og opdrift.

Det store børnehavebarn vil naturligt begynde at bruge sansegyngen som et balancebræt, hvor det står op på gyngen. De naturlige bevægelsesmønstre i gyngen reagerer på dit barns bevægelser og leverer en platform til sikker træning af koordination og balanceevne. For barnet er det dog en oplevelse af ren leg.

Sansegyngen lærer dit barn om egen motorik og viser det, hvad det selv er i stand til. Det giver selvtillid, og barnet vil have nemmere ved at lære fremover.